A rezisztens keményítők hatása a glükóz-, inzulin-, inzulinrezisztencia- és vérzsír-paraméterekre túlsúlyos vagy elhízott felnőtteknél: szisztematikus áttekintés és metaanalízis.
Háttér: Számos tanulmányban számoltak be a rezisztens keményítők szerepéről a glükóz-, inzulin-, inzulinrezisztencia- és vérzsír-paraméterek tekintetében, de az eredmények vitatottak maradtak. Ezeket a paramétereket és tanulmányokat értékelő, egyesített elemzést még nem végeztek el. Ezért metaanalízist végeztek a kérdéssel kapcsolatos, meglévő bizonyítékok összegzése céljából.
Módszerek: A MEDLINE-ban és a PUBMED-ben kerestünk tanulmányokat, amelyeket 2018. november előtt publikáltak. A cukorbetegek és a nem diabéteszes vizsgálatok metaanalízisét a „véletlen hatású modell” (random-effects model) alkalmazásával végezték.
Eredmények: Összesen 13 esettanulmány-vizsgálatot végeztek, amelyekben 428, ≥ 25 testtömeg-indexű alany szerepelt. A rezisztens (azaz emésztésnek ellenálló) keményítőfogyasztás és- kiegészítés csökkentette az éhomi inzulint az átfogó és rétegzett (cukorbetegek és nem diabéteszes vizsgálatok) elemzésben, és csökkentette az éhomi vércukorszintet a diabéteszes vizsgálatok átfogó és rétegzett elemzésében is.
Következtetések: Ez a metaanalízis bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a rezisztens (azaz emésztésnek ellenálló) keményítő-fogyasztás és -kiegészítés javíthatja az éhomi vércukorszintet, az éhomi inzulint, az inzulinrezisztenciát és az (inzulin)érzékenységet, különösen a túlsúlyos vagy elhízott cukorbetegek esetén. Valamint a bél mikrobiota lehetséges egyéni különbsége és összetétele alapján pozitívan hat a vérzsírokra is (összkoleszterin, stb).
Forrás: Effects of the resistant starch on glucose, insulin, insulin resistance, and lipid parameters in overweight or obese adults: a systematic review and meta-analysis.
Wang Y, et al. Nutr Diabetes. 2019.
Fordította: Szabó Dániel Kollégánk
A képen egy hűtött rizses, zöldséges, érlelt sonka látható