Uncategorized Összehasonlító vizsgálat a myo-inozitol és a metformin-gyógyszer között az inzulinrezisztens nők kezelésében

Összehasonlító vizsgálat a myo-inozitol és a metformin-gyógyszer között az inzulinrezisztens nők kezelésébenCélkitűzés: Az inzulinrezisztencia (IR) egy gyakori rendellenesség, amely károsíthatja a női termékenységet. A normális endokrinológiai és klinikai paraméterek helyreállítása érdekében az IR-rel és az abból következő hyperinsulinémiával rendelkező nők kezelésében az életmód-kezelést és az inzulinérzékenyítőket gyakran alkalmazzák. A metformin (MET)-kezelés tekinthető az egyik első megközelítésének ennek a betegségnek, de az új bizonyítékok ígéretes eredményeket mutatnak a myo-inositol (MYO) alkalmazásával a betegség kezelésében. A retrospektív adatelemzés célja a MYO (4 g myo-inozitol és 400 mcg folsav /nap) terápiás hatékonyságának értékelése kontra a MET (átlagosan 1225 mg /nap) kezeléssel, az IR-betegek heterogén csoportjában. A fókusz a progeszteron és a prolaktin szintekre, a menstruációs ciklus rendellenességeire, a terhességi rátákra, a szérum éhgyomri glükóz és inzulin szintre összpontosult.

Betegek és módszerek: A feljegyzéseket a 6 hónapos kezelés alatt (MYO, vagy MET, vagy mindkettő inzulinérzékenyítővel), 237 reproduktív életkorban lévő nőn végezték visszamenőleg. A betegek IR tüneteket mutattak diabétesz, vagy prediabétesz nélkül.

Eredmények: A csoportok mindegyike szignifikáns javulást mutatott (p <0,05) a prolaktin és a progeszteron szintben a kezelés után. Továbbá a kezelt csoportok a menstruációs ciklusuk jelentős javulásáról számoltak be.

Következtetések: A MYO és MET, az életmóddal együtt, egyaránt szignifikánsan előnyös hatással volt a szérum progeszteron- és prolaktinszintekre, a menstruációs ciklus rendellenességeire és a terhességi rátákra azokban a betegekben, akik nem rendelkeztek komoly szénhidrát-anyagcsere-zavarokkal. Azonban nem találtak szignifikáns különbséget a MET és a MYO csoportok között. Szignifikáns eredményeket a hormonszintekben és a tünetekben mindkét kezelés együttes alkalmazásával értek el, mivel az éhgyomri szérum inzulinszintek is némileg javultak.

Forrás: Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 Jun;21(2 Suppl):77-82.
A comparative study between myo-inositol and metformin in the treatment of insulin-resistant women.
Nas Katalin, Tűű László (!)

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük